Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Петрова нива събра хиляди тракийци

25 август 2015
»
»
Петрова нива събра хиляди тракийци

Петрова нива събра хиляди тракийци
Хиляди тракийци се събраха на традиционния събор в местността Петрова нива.

Той се провежда по повод 112 годшнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание като естествено продължение на опитите за политическо и духовно освобождение и обединение на българския народ. Съборът е под почетния патронаж на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

   Програмата започна с фолклорни изпълнения, които огласиха поляните на Странджа планина. В храм-костницата „Света Петка" беше отслужена заукопойна молитва, а по късно родолюбци направиха възстановка на моменти от началото на Преображенското въстание. Мероприятията продължиха с официалното откриване на събора и заря-проверка.

   „Това е паметна дата и знаменателен момент от нашата история” – каза Тодор Ангелов, председател на тракийското дружество „Екзарх Антим I” – „Показателна е за това как нашите прадеди са се борили за това, в което вярват, жертвали са всичко в името на родината и бъдещето. Иска ми се да вярвам, че и днес сме запазили този дух.”

От бургаското тракийско дружество имаше над 250 души, дошли, за да почетат паметта на загиналите и тяхното дело.

Организатори на събитието бяха Община Малко Търново, Тракийско дружество „Екзарх Антим І"- Бургас и Съюза на тракийските дружества в България.


Галерия