Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Тракийски дружества отдадоха почит

»

Тракийски дружества отдадоха почит
Преди 123 години на 19 февруари 1897 година в град Бургас се провежда учредителен конгрес на тракийската организация в България. В конгреса взимат участие 36 делегата от повече от 20 новосформирани клона на тракийско дружество „Странджа“ – Варна най-голяма е делегацията от град Варна следвано от делегатите от град Бургас в делегацията на град Варна е включено и ръководството на основаното преди това Тракийско дружество Странджа /12.05.1896/. защо се провежда конгреса на на 19 февруари 1897 година защото по това време тази дата е национален празник на България, тя е свързана с подписването на Санстефанския мирен договор.  Мястото не случайно е избрано да е в град Бургас който по това време е естествен център на тракийската миграция както географски така и бежански. В конгреса взимат работа освен делегациите от Варна и от Бургас такива от дружествата в Айтос, в Кърджали, Пловдив и много други. конгреса се провежда в Минковия хан който по това време се намира извън град Бургас мястото е избрано тъй като в града е пълно с турски шпиони има опасност конгреса да бъде разкрит и провален. Самия конгрес продължава три дена като използваната зала в Минковия хан е платена с 25 тогавашни български лева за трите дена. На самия конгрес се поставя началото на организираното тракийско движение в България и се приема устав. Избира се и ръководство.
Днес да отдадат почит към делото на предците се събраха представители на  Съюза на тракийските дружества в лицето на неговия заместник председател – Тодор Ангелов, представители на дружествата от Бургас, Айтос, Кърджали, Сливен, Пловдив, Средец, Камено, Созопол и други градове. Присъства и зам. Председателя на ПП СЕК – Константин Бачийски и регионалния координатор на ПП Българската пролет – Ангел Божидаров..

Галерия

Тракийски дружества отдадоха почит