Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Откриха барелеф на президента Уилсън в Пловдив

»

Откриха барелеф на президента Уилсън в Пловдив
Американският посланик Ерик Рубин откри в Пловдив барелеф на 28-я президент на САЩ Томас Удроу Уилсън, с мандат 4 март 1913 – 4 март 1921 г. Проявата е инициатива на Тракийското дружество “Войвода Руси Славов” с председател ген. Нонка Матова. Поводът е 100 години от края на Първата световна война, както и в знак на уважение и признателност към държавния глава Уилсън.

Благодарение на него, при подписването на Ньойския договор, е запазена териториалната цялост на България. През 1919 г. със забележителна реч той се застъпва за страната ни и помага Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско да останат в българските държавни предели.

Мероприятието уважиха и официални гости от Тракийско дружество „Екзарх Антим I”- гр. Бургас. Председателят на дружеството Тодор Ангелов и зам.-председателя на управителния съвет – доц. Николай Ралев присъстваха на събитието и поздравиха организаторите от пловдивското тракийско дружество за идеята и осъществяването на събитието.

Автор на барелефа на Томас Удроу Уилсън е скулптурът Стоян Заваринов. След откриването се проведена кръгла маса на тема „Ролята на Президента Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор“. Показана бе и изложбата на Тракийското дружество „100 години от Първата световна война“, която наскоро бе на обиколка в Централна Европа.