Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Бургаските тракийци участваха в национална тракийска среща Завръщане към корените

12 април 2015
»
»
Бургаските тракийци участваха в национална тракийска среща Завръщане към корените

Бургаските тракийци участваха в национална тракийска среща  Завръщане към корените
Над 130 бургаски тракийци взеха участие в VI-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”. Тя събра потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Мероприятието се проведе в гр. Созопол през уикенда и над петстотин души от цяла България дойдоха да участват в нея. Официалните мероприятия бяха открити от г-н Гено Пухов, председател на Тракийско дружество „Яни Попов” гр. Созопол с поднасяне на венци и цветя на паметниците на Яни Попов и Капитан Петко Войвода в градската градина.


Всички тракийски потомци написаха на лентички имената на дедите си, които окичиха на красиви венци над паметниците в знак на почит и памет към миналото. Програмата продължи с посещение на храма „Свети Георги”, където всеки можеше да запали свещичка, а след това започна богатата  програма в конферентната зала на Културния дом на гр. Созопол. Спектакъл „Завръщане към корените“ посветен на тракийските и малоазийските българи с песни, хора, бит и обичаи и възстановки на събития от 1913 г. бяха сред най-атрактивните изпълнения.
„За нас е удоволствие, че толкова много от нашите членове изявиха желание да участват в срещата” – сподели Тодор Ангелов, председател на тракийското дружество „Екзарх Антим I”, гр. Бургас. „Сега се готвим за следващите мероприятия, в които ще участваме, тъй като месец май е богат на събития, а нашите тракийци са над 700 души – активни и дейни”.
 Галерия