Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Ден на малоазийския бит и култура

01 октомври 2018
»
»
Ден на малоазийския бит и култура

Ден на малоазийския бит и култура
„Ден на малоазийския бит и култура”  организира Народно читалище „Тракия – 2015”, гр. Бургас. Мероприятието е част от събитията посветени на Европейска година на културното наследство (2018 г.). Групата за автентичен малоазийски фолклор към читалището изнесе богата програма включваща автентични малоазийски песни, рецитал на стихотворения, свързани с тежката съдба на малоазийските бежанци и завърши с представянето на специфичния обичай, свързан с прохождането на дете в семейството.
  Мероприятието уважиха множество членове и приятели на читалището, а специален гост бе Тодор Ангелов – общински съветник и член на постоянна „Комисия по култура и читалищна дейност”.

  Малоазийските българи са една малобройна и сравнително непозната част от българската диаспора. Тя включва населението на около 20 села в Северозападен Анадол, където от ХVІІ докъм средата на ХІХ век се заселват на няколко вълни българи от Балканите. След Освобождението малка част от тях се преселва в България. Останалите се завръщат през 1914 г. Днес техните потомци са пръснати в много райони на страната, но голяма част от техните потомци са се заселили в гр. Бургас и района около него.