Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Изложба на тракийски плетива в Бургас

20 март 2015
»
»
Изложба на тракийски плетива в Бургас

Изложба на тракийски плетива в Бургас
Изложба на ръчно изработени плетива и бродерии от тракийки – потомки на тракийски бежанци бе открита в Тракийско дружество „Екзарх Антим I”. Тя е част от мероприятията посветени на Деня на Тракия – 26 март, организирани с подкрепата на Община Бургас. Сред най-ценните експонати на изложбата са 100-годишна ръчно плетена престилка, изящни тракийски бродерии и гоблени. Мероприятието съвпада с християнския празник Благовещение, който традиционно се свързва с идващата пролет и възраждането на природата и събра над 50 души.
Изложбата бе открита от Тодор Ангелов, председател на Тракийското дружество. „За мен е удоволствие и чест да видя толкова участници в днешното събитие – каза той – Всички тези ваши творения са доказателство за трудолюбието и творчеството на тракийци, за приемствеността между поколенията.”
Събитията, по случай Деня на Тракия ще продължат на 26 нарт (четвъртък) с официален ритуал по поднасяне на цветя в Морската градина на паметниците на Капитан Петко войвода, Георги Кондолов и Михаил Герджиков, а в петък ще завършат с Тържествен концерт в залата на Военен клуб Бургас за всички граждани на Бургас.