Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Голям курбан за празника Успение Богоридчно

»
»
»

Тракийци от клубовете „Тракийска зора”, „Русокастрон” към Тракийско дружество „Екзарх Антим I”  и техни гости, отбелязоха празника „Голяма Богородица” с курбан за здраве. Над 200 души  се събраха в с. Трояново и заедно честваха големия християнски празник.
Официални гости на мероприятието бяха Тодор Ангелов – председател на Тракийско дружество „Екзарх Антим I”, кметът на Община Камено – Жельо Вардунски, Радослав Балтаджиев - председател на Общинския съвет в Община Камено, Петър Иванов - кандидат кмет на с. Трояново и др.
Председателят на тракийския клуб „Тракийска зора” – Божидар Стефанов, домакини на мероприятието, поздрави всички присъстващи с празника и им пожела много здраве и благоденствие.
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, напуска земния си живот и отива при сина си.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.


Галерия