Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Представен бе пътеводител на старите български земи

»
»
»

Народно читалище „Тракия – 2015” организира представянето на книгата „Пътеводител на старите български земи: 100 обекта на българското културно – историческо наследство извън България“. Неин автор е Костадин Костадинов –доктор по етнография. Събраха се над 70 души членове и гости на читалището, които с голям интерес слушаха разнообразните истории, свързани с написването на пътеводителя. Авторът разходи слушателите от Турция до Сърбия, през Македония и Косово. Разказа как навсякъде местното население ги е посрещало радушно и българският език е бил езикът, на който всички са говорили и са се разбирали. Имали са множество както вълнуващи, така и хумористични преживявания.

Срещата продължи по теми, свързани с историята на тракийските бежанци и българите в Източна и Беломорска тракия, които все още населяват тези места. Последваха и актуални въпроси за учебното съдържание на съвременните учебници по история, за нуждата от изграждане на младо, активно и знаещо и гордеещо се с езика и земята си българско общество.

Авторът не веднъж подчерта, че цялото общество трябва да се бори целенасочено и активно за съхраняването и предаването на младите на нашата история, език, бит и култура.

Представянето на пътеводителя е част от културната програма на НЧ „Тракия – 2015” и се реализира със съдействието на Тракийско дружество „Екзарх Антим I” и Община Бургас.


Галерия