Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Изложение на битови български предмети от XIX в

»
»
»

Народно читалище „Тракия – 2015”, гр.Бургас направи голямо изложение на предмети от бита и културата на българина от XIX в. В него участваха членове и симпатизанти на читалището, които представиха предмети от различни географски райони.
   Голям интерес предизвикаха членовете на групата за автентичен малоазийски фолклор към читалището, които представиха автентични малоазийски носии – женска и детска, ръчно тъкани покривки и кърпи, както и съдове, в коите техните прабаби са приготвяли различни гозби за цялата фамилия. Кера Георгиева, председателка на клуба подробно описа всяка вещ и нейното предназначение. Всички, които участваха в изложението, разказаха личната история на предметите, които бяха донесли. Много от тях са свързани с ръчния труд на жените в семействата, които след тежък работен ден или в зимните месеци, когато полската работа е по малко са тъкали, бродирали, шиели най-различни красиви и необходими за дома платове, покривки, кърпи,терлици и др. Тодорка Станчева от Маринка напомни колко важно е било всяка мома да може да шие и да плете, защото нещата, които тя е изработвала са били и част от нейния чеиз. Колкото по кадърна е момата, толкова по желана е за женене. Впечатление направиха и изящно ушитите престилки от различни региони, впечатляващи със своето многообразие от цветове, шивици и техники на изработване, доказателство за въображението и способностите на българката. Друга от участничките – Вяра Петрова, представи предметите на своя клуб, сред които имаше и пособия на труда като сърп, мотовилка, вретено, дървена чиния и др. неразривно свързани с ежедневието на българина.
   Изложението приключи с изпълнението на автентични песни от българския фолклор, неразделна част от трудовия ден на българина.
   НЧ „Тракия – 2015”, гр. Бургас благодари на всички, които се включиха в изложението на предмети от бита и културата на българина от XIX в. То е част от културната програма на читалището и се организира със съдействието на Община Бургас.


Галерия