Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Съборът на Петрова нива събра стотици тракийци

22 август 2016
»
»
Съборът на Петрова нива събра стотици тракийци

Съборът на Петрова нива събра стотици тракийци
На 20 август се проведе Национален възпоменателен събор по повод 113-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 120-ата годишнината от организираното тракийско движение в България. Традиционно той събра стотици потомци на тракийски бежанци и родолюбиви българи.
   Програмата включваше фолклорни концерти, викторини и четения, както и традиционната научна конференция на тема „120 години организирано тракийско движение в България”.
   Възпоменателната церемония започна със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костницата "Св.Петка". След панихидата бе официалното откриване на тържествата пред паметника на героите и заря проверка.
   Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Екзарх Антим І"- Бургас.
   Тодор Ангелов, председател на Тракийско дружество „Екзарх Антим І"- Бургас припомни историята на въстанието: „На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.”
   През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.
   През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.


Галерия