Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Бургаски тракийци на официално посещение в гр. Видин

04 юли 2016
»
»
Бургаски тракийци на официално посещение в гр. Видин

Бургаски тракийци на официално посещение в гр. Видин
Официална делегация от 55 души – членове на ръководството, на управителния съвет, председатели на клубове и активни членове на тракийското дружество „Екзарх Антим I” посети гр. Видин. Целта на пътуването до дунавския град бе отбелязване на 200 години от рождението на патрона на дружеството – Екзарх Антим I. Неговият мавзолей се намира в двора на Видинската митрополия. Тракийци поднесоха венец и цветя пред мавзолея, който бе специално отворен за делегацията – чест, която се оказва на официални гости на града.
   Антим е роден през 1816 година в Лозенград,  под името Атанас Михайлов Чалъков. През 1872 г. е избран за пръв екзарх на Българската екзархия. Играе съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. След Освобождението е председател на Учредителното събрание и на I Велико народно събрание.
  Посещението на гр. Видин е част от годишната програма на бургаското тракийско дружество, по повод 120 години от неговото учредяване. Делегацията бе водена от Тодор Ангелов – председател на дружеството. Освен мавзолея на екзарха, бургазлии имаха възможността да видят и намиращата се зад него запазена българска църква, строена преди 800 години и запазена до днес в отлично състояние.


Галерия