Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Бургаските тракийци посетиха църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

25 май 2016
»
»
Бургаските тракийци посетиха църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

Бургаските тракийци посетиха църквата  „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин
Членовете на бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим I” посетиха църквата „Св. Св. Константин и Елена” в гр. Одрин, Турция. Два автобуса тракийци, 110 души,  тръгнаха рано сутринта на 21 май, по случай християнския празник. Те отдадоха почит и пред паметника на първия български екзарх и Видински митрополит Антим I, който се намира в двора на храма.
   Според българската обредност празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото и именно това е времето, през което магически трябва да се осигури бъдещо плодородие и здраве, с което са свързани и обредните практики, по време на празника. По късно датата се приема и за празник на Константин и майка му Елена заслужили названието равноапостоли, заради това че с апостолска ревност разпространявали християнската вяра.    Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.


Галерия