Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Най-много бургазлии на 7-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”

20 май 2016
»
»
Най-много бургазлии на 7-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”

Най-много бургазлии на 7-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”
На 14 май 2016 г. в гр. Созопол се проведе 7-та Национална инициатива-среща  „Завръщане към корените” с потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Тя събра тракийци от цяла България, като най-многобройни отново бяха бургазлии – над 130 души.
   Идеята на Националната инициатива-среща е да бъде събитие, на което потомците на тракийските и малоазийските бежанци да поставят въпроси свързани с техните деди, да получат отговори, да отправят обръщения, декларации,  да предлагат инициативи.
Националната среща е завръщане към родовите корени, към спомена за прадедите, към техния бит и обичаи, откриване на неоткрити досега близки и роднини.

   На срещата присъстваха Тодор Ангелов, председател на тракийското дружество „Екзарх Антим I”, гр. Бургас, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, Панайот Рейзи – кмет на община Созопол, Гено Пухов – председател на Созополското тракийско дружество и зам.- председател на ВК на СТДБ, членове на Централното ръководство на СТДБ и на тракийски дружества от страната, потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, гости от държавни институции, редакционният екип на вестник „Тракия”, историци, юристи, експерти от комисията по тракийския въпрос към СТДБ, експерти от Държавна агенция „Архиви” по проект „Български имоти на българи-бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия”, екип на предаването „Прокудени от бащин край” и др.

   Под мотото „Завръщане към корените“, бяха организирани фотоизложба, полагане на венци и цветя и на паметниците на Яни Попов и Капитан Петко Войвода, запалване на свещи в памет на дедите от Беломорска и Одринска Тракия, прожекция на документален филм „Приказки от Балканите“, спектакъл „С песните на Тракия и Мала Азия - живи са тракийските и малоазийските родови корени“, раздумка с разговори, интервюта, спомени, снимки, откриване на близки и роднини, срещи по родове и села от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия.
   Тържествено беше засадена брезичка като символ за бъдещите поколения тракийци, които ще пазят и развиват тракийските традиции и заветите на техните предци.


Галерия