Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Днес отбелязваме две важни дати за тракийци

19 февруари 2016
»
»
Днес отбелязваме две важни дати за тракийци

Днес отбелязваме две важни дати за тракийци
Две важни събития отбеляза днес бургаското Тракийско дружество „Екзарх Антим I”. В българската история датата 19 февруари е свързана с две паметни събития. Едното е  - 143 години от гибелта на Васил Левски, на чийто паметник тракийци поднесоха цветя и склониха глави в знак на почит към делото на Апостола.
   На 19 февруари се случва и още едно изключително важно събитие от живота на тракийци, а именно - Учредителният конгрес на тракийските дружества в България. Той се провежда в Минковия хан през далечната 1897 г. и на него присъстват Петър Драгулев, Капитан Петко Войвода, Иван Златанов, д-р Павел Ношков, Атанас Славов и Григор Дяков. Те поставят основите на националното тракийско движение.
   „Тази дата е важна за всички българи и тракийци. Ние сме горди, че имено в Бургас се провежда Учредителният конгрес на тракийските дружества”- каза Тодор Ангелов, председател на Тракийско дружество „Екзарх Антим I”. Присъстващите тракийци поставиха цветя на паметната плоча на сградата, където се е провело учредителното събрание, в знак на уважение и приемственост към делото на българските родолюбци.


Галерия