Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Бабинден в тракийския клуб „Златна есен”

21 януари 2016
»
»
Бабинден в тракийския клуб „Златна есен”

Бабинден в тракийския клуб „Златна есен”
Днес отбелязваме празника ‘бабинден’. Това е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.
   В клубовете на Тракийско дружество „Екзарх Антим I”, празникът се отбелязва с особено внимание и почит. Тракийките от клуб „Златна есен”  подготвиха специална програма за повода. Те символично представиха в сценка българските обичаи, които се изпълняват на този ден, като обредното поливане на бабата-акушерка, връзването на червено и бяло конче на китките на децата и др. Всяка жена бе донесла по нещо, с което да обогати трапезата, а музикалния съпровод на празника също бе посветен на специалния ден.
   Официален гост на събитието бе Тодор Ангелов – председател на бургаското Тракийско дружество „Екзарх Антим I”. Той поздрави всички присъстващи по случай празника и изказа благодарността си, че е включен в този значим за българката ден.Тракийско дружество „Екзарх Антим I” поздравява всички свои ‘баби’ с празника.


Галерия