Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Екзарх Антим I в Одрин от членовете на тракийското бургаско дружество

30 ноември 2015
»
»
Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Екзарх Антим I в Одрин от членовете на тракийското бургаско дружество

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на  Екзарх Антим I в Одрин от членовете на тракийското бургаско дружество
Членовете на бургаското тракийско дружество положиха венци и цветя пред паметника на Екзарх Антим I в Одрин. На 29 октомври, по повод 127-та годишнина от кончината на първия български екзарх и Видински митрополит Антим I, бургаските тракийци почетоха паметта му.
   Екзарх Антим I е председател на Учредителното и на Първото Велико народно събрание. Като видински митрополит той  е човекът, който през 1868 г. отхвърля църковното подчинение на Цариградската патриаршия и повежда борба за независима българска църква. Тази борба се увенчава с успех и на 20 февруари 1870 г., когато, въпреки съпротивата на Вселенската патриаршия, излиза султанският ферман за учредяването на Българската екзархия. 
   В одринския храм „Св. Константин и Елена” се отслужи литургия в памет на екзахра, чието има носи и тракийското бургаско дружество. „За нас е гордост, че той е патрон на организацията ни” – каза Тодор Ангелов, председател на Тракийско дружество „Екзарх Антим I” – „Неговият житейски път е пример за подражание за всеки родолюбец и всеки българин”.
   Историята пази данни за срещи  на екзарх Антим I с Христо Ботев, с участниците в Априлското въстание и други революционери, на които активно помага и материално, и с напътствията си, и които активно закриля политически пред Високата порта. В писмо до руския император Александър II, екзарх Антим I описва тежкото положение на българския народ и моли царя да се застъпи за България. Прочитайки го, Александър II се просълзил и написал на него "Да се освободи България!"


Галерия