Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Продължават записите на автентични български песни

16 ноември 2015
»
»
Продължават записите на автентични български песни

Продължават записите на автентични български песни
Продължават записите на автентични български песни и предания по проекта „По стъпките на легендите”. Бяха направени сурови записи на множество песни, свързани с историята и бита на българина. Сред тях са странджанските: „Сино ле, a бре, Стояне”, „Димка на Рале думаше”, „Думат ми мамо хората” и още много други. Силен интерес предизвикаха автентичните песни, пренесени от малоазийските бежанци, изпяти от Златка Атанасова – „Разболял се е млад Стоян”, „Ой, Дима, Дима, хубава Дима” и „Турчин робини караше”. Златка е на 78 години, но ясно помни текстовете и мелодиите на песните, които се предават от поколение на поколение в семейството й.
   Записите ще бъдат обработени и обединени в кратък филм, посветен на певческото изкуство на българина. Част от клиповете вече са налични на сайта http://legendi.trakiec.org/ в раздел „Галерия”. Там може да бъде чута и интересната легенда за „Вълчан млада войвода”, прочутият странджански войвода.
   Проектът се изпълнява от тракийско дружество „Екзарх Антим I” и е финансиран със съдействието на Община Бургас. Той предизвика голям интерес не само сред членовете на дружеството, но и сред широката общественост. Пример за това е дарението от Милка Вълкова, която разбирайки за проекта от пресата, решава да дари книга с народни български песни на дружеството.
   Дейностите по проекта ще родължат с издаването на малка книжка с автентични български песни.