Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Пътуване до родните места на дедите ни в Одринска Тракия

10 ноември 2015
»
»
Пътуване до родните места на дедите ни в Одринска Тракия

Пътуване до родните места на дедите ни  в Одринска Тракия
Тракийците от бургаското дружество „Екзарх Антим I” посетиха родните места на дедите си в Одринска Тракия.  През октомври бяха организирани три маршрута, около Лозенград, в които се включиха над 150 души. Те имаха възможността на живо да видят местата, където са живяли предците им и откъдето след това са бягали, немили-недраги, към границата на България.
   „Отдавна планираме подобни целенасочени посещения до селата около Лозенград и Одрин.” – каза председателят на тракийското дружество Тодор Ангелов  – „Спряхме в над 30 села около Лозенград, където нашите членове успяха да видят родните места на дедите си. Това е особено преживяване за всеки от тях. Тази есен направихме пътуванията около Лозенград, а напролет планираме подобни около Одрин и селата там.” – допълни той.
   Много от посетените села са необитаеми или почти обезлюдени, но все още могат да се видят някои от къщите, построени от българите живяли в тях. Сред селата, в които тракийци спряха бяха Дерекьой, Кулата, Кавакли Карадере и др. Много от тях са със сменени имена, но въпреки това пазят родовата памет на българите. В село Ениджия дори съществува плоча в памет на българските бежанци, напуснали насила това село, която е поставена от техните признателни потомци.


Галерия