Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

С дъх на минало - сред цветове и прежди!

29 октомври 2015
»
»
С дъх на минало - сред цветове и прежди!

С дъх на минало - сред цветове и прежди!
Истинска радост за очите предизвика фолклорната инициатива “Престилката в бита на българката”. Тя се организира от Тракийското дружество "Лазо Лазов"- гр.Средец и събра над 100 души – гости и приятели на българските традиции. Официалната част започна в залата на Общината, където бяха разположени ръчно изтъкани престилки в най-различни цветове, стилове и композиции. Всяка от тях обаче носи своя история, всяка има свое значение и скрито послание, което може да бъде разгадано само от посветените в това старо българско изкуство.
   На мероприятието присъстваха и гости от бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим I”, специално поканени за събитието. Председателят -Тодор Ангелов, който е и новоизбран общински съветник за Бургас, сподели: „Очарован съм и съм запленен от историята съдържаща се във всяка една престилка. Има такива за сватби, за моми, за омъжени...По това каква престилка е носила жената е можело да се разбере много за найния социален статус, семейно положение. Това е един своеобразен код, който за съжаление днес е почти забравен. Задължително ще направим такава изложба и в Бургас.” – обеща той.
   Сред престилките имаше такива на по 170 години, предавани от майка на дъщеря и ако можеха да говорят, то техните истории биха били завлядяващ разказ за живота, бита и традициите на българите. В богатата програма на мероприятието бяха включени мултимедийна презентация за странджанската носия, фолклорни изпълнения от местните тракийски изпълнителки и още много изненади. Разбира се не липсваха и българските хора, съпроводени с много любов и емоции.


Галерия