Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

В почит на миналото

10 август 2015
»
»
В почит на миналото

В почит на миналото
   Делегация от 55 души, сред които 16 младежи, всички членове на Тракийско дружество „Екзарх Антим I”, посети мемориалния комплекс „Илиева нива”. Те поднесоха цветя в памет на избитите там от редовната турска войска над 200 деца. Това се случва по време на Междусъюзническата война през 1913г. когато над 2000 бежанци, бягащи от турците, виждат, че в ниското ги очаква турската войска и скриват в местността Илиева нива децата с надеждата, че те ще бъдат пощадени.

   Една от активните тракийки на бургаското дружество прочете стихове, посветени на трагичните събития, а председателят на дружеството – Тодор Ангелов сподели: „Всяка година идваме на това място и с мъка в сърцата си спомняме за тези загинали деца, които са само част от голямата трагедия на тракийци. Радвам се, че сред нас днес има и толкова младежи, които се интересуват от миналото ни и милеят за него.”

   Делегацията продължи с посещение на село Горноселци, откъдето са корените на повечето малоазийски българи, членове на Тракийското дружество „Екзарх Антим I” и завърши първия ден от пътуването си в гр. Ивайловград. Там се проведе съвместна среща с местните потомци на тракийските и малоазийските българи.

   Сред посетените от групата места бяха и античната вила „Армира”, тракийската гробница до село Мезек, крепостта Букелон и много други места, свързани с историческото ни минало.


Галерия