Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Клуб Моряк

24 юли 2015
»
»
Клуб Моряк

Клуб Моряк
23 юли 2015 г. е рождената дата на новия тракийски клуб към  Тракийско дружество „Екзарх Антим I”. Неговото име е „Моряк”, а основателите му наброяват вече 40 души – потомци на тракийски бежанци. Събранието бе водено от Тодор Ангелов – председателят на бургаското тракийско дружество. „За мен е радост всеки път, когато основаваме нов тракийски клуб” – каза той – „ и се гордея с желанието на всички присъстващи да бъдат част от ТД „Екзарх Антим I”.

   Той запозна клуба с предстоящите мероприятия, сред които е съборът на Петрова нива, където се очакват да пристигнат тракийци от цялата страна.
   Тя е останала като символ на това, което се е случило на това място на Преображение – от 11 до 13 юли 1903 г. Тогава на "Петрова нива" заседава конгресът на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия. На заседанието е решено да се подкрепи Илинденското въстание, което вече е започнало в Македония. Така именно започва и Преображенското въстание, което е първото всенародно усилие да се присъедини Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободна България.


Галерия