Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

По стъпките на дедите ни в Мала Азия

18 юни 2015
»
»
По стъпките на дедите ни в Мала Азия

По стъпките на дедите ни в Мала Азия
Мала Азия бе далечната, но много желана и дълго чакана цел на тракийците от бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим I”. След сериозна подготовка пътешествието до земите на дедите им е вече  факт. Крайната цел бяха група турски села, от които навремето са били принудени да бягат цели родове българи – без да знаят къде ще отидат и как ще живеят след това. Историята на малоазийските българи е важна част от летописната книга на България, а самите те – доказателство за силната воля на българина. Въпреки годините живот в чужда действителност, те запазват българското си национално съзнание, език, православна християнска вяра, бит и култура.

Експедицията на тракийци премина Дарданелите, навлезе в Мала Азия и стигна до селата на дедите си, сред които – Урумче, Чаталтепе и Коджабунар. Навсякъде бяха радушно посрещнати от местното население, което след като разбра кои са посетителите, проговори на чист български език. Оказа се, че хората не са забравили българския, не са забравили миналото и тракийските родове, които са живеели по тези земи.

Тодор Ангелов, председател на тракийското дружество „Екзарх Антим I” изказа специална благодарност на клуба на малоазийските българи „Тянка Бошнакова”, които бяха поели инициативата за осъществяването на експедицията. Тракийци получиха и специално разрешение от кмета на село Коджабунар да поставят табела, в памет на дедите им, които са живели по тези места.

Много емоции, разкази, спомени бяха преживени и споделени. “63 години чакам  да дойда – каза една от потомките – 63 години се надявах да дойда тука, дето е бил рода ми. И благодаря на тракийското дружество, че сбъдна мечтата ми”.


Галерия