Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество "Екзарх Антим Първи", гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци. Основано е на 15 декември 1896, от Капитан Петко Войвода и братята Петър и Никола Драгулеви.

За дружеството

На Илиева нива почетохме 106 години от трагедията на бежанците от Тракия

03 юни 2019
»
»
На Илиева нива почетохме 106 години от трагедията на бежанците от Тракия

На Илиева нива почетохме 106 години от трагедията на бежанците от Тракия
Със заупокойна молитва за спасението на душите на всички невинни жертви на гоненията на тракийските българи от 1913 година започна Националния тракийски събор край Илиева нива.

За поредна година членовете на тракийско дружество „Екзарх Антим I” и на народно читалище „Тракия – 2015” отдадоха почит на загиналите жени и деца в района на Ивайловград. Там се проведе традиционният Национален младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете в памет на трагично избитите над 200 бебета и деца от редовната турска войска по време на Междусъюзническата война (1913 г.). От бургаското дружество на събитието присъстваха 90 души, членове на организацията.

Тодор Ангелов – председател на тракийско дружество „Екзарх Антим I”,гр. Бургас, напомни, че тракийци няма да забравят нито датата, нито какво ги е събрало на това лобно място, но въпреки тежкото минало тракийци продължават да гледат напред.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Яни Янев също приветства всички присъстващи, а вицепрезидентът, гост на мероприятието каза: „За тракийците повече от 100 години няма справедливост и българската държава трябва да постави твърдо въпроса пред турската за обезщетенията на тракийските бежанци“.

Тракийци поднесоха венци и цветя на паметника.


Галерия