Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Тракийците от цяла България честваха в Момчилград 90-годишния юбилей на ТД ”Момчил юнак”

22 април 2019
»
»
Тракийците от цяла България честваха в Момчилград 90-годишния юбилей на ТД ”Момчил юнак”

Тракийците от цяла България честваха в Момчилград  90-годишния юбилей на ТД ”Момчил юнак”
На 20 април (събота) в Момчилград се чества 90-годишният юбилей на Тракийското дружество „Момчил юнак”. За събитието пристигнаха ръководствата на тракийски дружества и художествени състави от Кърджали, Бургас,  Пловдив, Варна, Сливен, Айтос.
Участие в тържеството взе и Тодор Ангелов - председател на Тракийския младежки съюз и на Тракийско дружество – гр.Бургас. 

В приветственото си слово Генчо Кутелов – председател на местното тракийско дружество, акцентува върху дейността на организацията през този период. Той изтъкна имената на заслужили дейци – Иван Вълков,  първи председател на Културно- просветно дружество Тракия в тогавашния Мастанли през 1929 година, на Вълко Трингов – председател на дружеството през 1932 г., на основателите на първото българско училище в Момчилград Тодор Гьорджев и братята Илия и Васил Делиоланови, на изградилите параклиса „Свети дух”- чобаните Лазар Лудков и Сево Коджабашев.
Генчо Кутелов благодари на кметовете и общинските ръководства през годините и на регионалното ръководство на Съюза на тракийските дружества. Домакини и гости поставиха венци и цветя пред паметника на Момчил юнак, пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода и пред Мемориала костница в центъра на града.

Празникът продължи на сцената в градския парк. Там, председателят на Съюза на тракийските дружества инж. Яни Янев награди с грамоти изявени тракийци от Момчилград, областта и страната. Сегашните деятели помнят приноса и заветите на предците си, подчерта председателят на Съюза на  тракийските дружества. Така те ще бъдат предадени и съхранени за   следващите поколения.


Галерия