Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Почетохме основателя на България

19 април 2019
»
»
Почетохме основателя на България

Почетохме основателя на България
Бургаските тракийци отдадоха почит на основателя на България и посетиха най-големия памeтник на хaн Аспaрух в страната. Той се намира в гр. Добрич и е открит през 1981г в чест на 1300-годишнината от основаванeто на България. Членовете на тракийско дружество „Екзарх Антим I” и на НЧ „Тракия – 2015”, общо 75 на брой, организирано посетиха архитектурния комплекс, който включва голяма статуя на Аспарух, възседнал кон и вдигнал победоносно меч в ръка. Пред него са наредени скулптури на неговите воѝни, също вдигнали победоносно мечове към небето. Признателните тракийци почетоха паметта на основателя на българската държава и положиха букети и цветя на паметника.

  Лошото време не уплаши членовете на дружеството и те продължиха по програмата с посещение на обновения Дом – паметник „Йордан Йовков". Там се запознаха с интересни факти от живота на писателя, разказани в кратка лекция. Акцент в експозицията бяха документи, първи издания на Йовкови книги, преводи на чужди езици, книги с автографи. Музейното пространство бе раздвижено от три възстановки: на военен окоп, който да представи кървавите войни за България от началото на ХХ век; на кабинета на писателя в София и на Йовковите литературни герои.

    Посещенията на тракийци са част от културно-патриотичната програма на тракийско дружество „Екзарх Антим I” и програмата на клуба по родолюбие – „По следите на историята” към НЧ „Тракия – 2015”.


Галерия