Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

26 март – Денят на Тракия

27 март 2019
»
»
26 март – Денят на Тракия

26 март – Денят на Тракия
С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24 – ти Черноморски пехотен полк беше отбелязан Денят на Тракия в Бургас. Десетки граждани, потомци на бежанци от Одринска, Беломорска Тракия и Мала Азия се включиха в честването.

Днес е паметен ден в нашата история, тракийските дружества го отбелязват още от 20 - те година на миналия век. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия, каза председателят бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим I“ Тодор Ангелов:
„ Днес се прекланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война. И пред онези 50 хиляди бежанци, които са избити от турската армия, бягайки от родните си места към Свободна България.“

Над 1400 са членовете на тракийското дружество до момента, като те участват в 23 клуба, добави още председателят на тракийците в Бургас, който е и общински съветник. Освен него на мероприятието присъстваха и колегите му от общинския съвет - Константин Бачийски и Бенчо Бенчев.

Честването на Деня на Тракия ще продължи и на 27 март. От 18:00 ч. в голямата зала на Тракийско дружество "Екзарх Антим I" ще се проведе Патриотичен рецитал и награждаване на участниците в конкурса "Георги Кондолов – живот отдаден на свободата".


Галерия