Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Кукери гонеха злото в каменското село Трояново

18 февруари 2019
»
»
Кукери гонеха злото в каменското село Трояново

Кукери гонеха злото в каменското село Трояново
В неделя, по стара българска традиция, над 30 кукери от каменското село Трояново обходиха къщите на местните хора с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Шествието продължи през целия ден, а в ранния следобед започнаха зрелищните кукерски игри. Кукерите гониха злото със звъна на чанове. Облечени в изкусни костюми и маски, те първо символично заораха нивата, за да е плодородна годината. Ритуалите продължиха със сватба и огън. Кукеровден в село Трояново се празнува за първи път от много години насам. Организатори са местни бизнесмени, които искат да възродят традицията. Празникът приключи с традиционните хора.
Голяма част от участниците в мероприятието са членове на най-новия клуб „Тракийска зора” към Тракийско дружество „Екзарх Антим I”. Те с гордост поведоха хорото с тракийското знаме на дружеството. Приветстваме инициативата на всички, които са помогнали за организирането и провеждането на събитието и им пожелаваме попътен вятър и занапред.


Галерия