Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Възстановен е паметникът на Слав Мерджанов

27 май 2015
»
»
Възстановен е паметникът на Слав Мерджанов

Възстановен е паметникът на Слав Мерджанов
На 26.05.2015 г. в градския парк на гр. Карнобат бе възстановен бюст-паметникът на революционера Слав Мерджанов. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на града, председателят на Тракийско дружество „Екзарх Антим I”, гр. Бургас – Тодор Ангелов, кметът на община Сунгурларе и др.

Официалната част на мероприятието започна със слово посветено на загиналия Слав Мерджанов, описващо живота и делото на революционера. След това бяха поднесени венци от името на община Карнобат, Общински съвет-град Карнобат, ТД  „Екзарх Антим I”, гр. Бургас и др. Прорамата продължи с изпълнение на детски състав към читалище „Д.Полянов”.

Слави Мерджанов е роден на 16 юли 1876 година в Карнобат, тогава в Османската империя. През 1897 година заминава за Женева да учи право и влиза в анархистичната Женевска група. През 1899 година става четник на Гоце Делчев и обикаля с четата му Пирин, Алиботуш и Боздаг. През 1900 година с Петър Манджуков, Петър Соколов и Павел Шатев участва в подкопните дейности под Банк Отоман в Цариград, с цел взривянето на банката. След неуспеха е екстерниран в България и се включва в дейността на Върховния македоно-одрински комитет. През 1901 година той, заедно със свои съратници - българи и арменци, правят опит да отвлекат персийския шах, но не успяват.

По-късно успяват да отвлекат Нури бей, сина на богатия одрински чифликчия Дертли Мустафа. Четата е открита от потерите в местността Юклуците, близо село Фикел, Одринско. След кратка престрелка, при която пада убит синът на чифликчията, Петър Соколов и Татул Зармарян от Малгара са тежко ранени и умират. Мерджанов, Сиремджиян и Ониг Торосян също са тежко ранени и заловени. След излекуването им във военната болница в Одрин, те са обесени на 27 ноември.


Галерия