Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

По родните места на дедите ни в Мала Азия

16 юли 2018
»
»
По родните места на дедите ни в Мала Азия

По родните места на дедите ни в Мала Азия
Пътешествие до Мала Азия организираха бургаските тракийци от дружеството „Екзарх Антим I”. Крайната му цел бяха група турски села - Урумче, Чаталтепе и Коджабунар, от които навремето са били принудени да бягат цели родове българи. Това е втора подобна експедиция, организирана от бургаските тракийци. Тя се осъществи по инициатива на малоазийския клуб „Тянка Бошнакова” към тракийско дружество „Екзарх Антим I”.
Тодор Ангелов, председател на Тракйското дружество „Екзарх Антим I” разказа: “Преди три години, през 2015г., с помощта на кмета на селото Коджабунар поставихме табела от първата ни експедиция в Мала Азия. На 07.07.2018г., при второто ни посещение в с. Коджабунар, с изненада и удоволствие установихме, че табелката си стои непокътната. Благодаря на кмета и на жителите на селото за уважението което ни указаха.”
Малоазийските българи са една малобройна и сравнително непозната част от българската диаспора. Тя включва населението на около 20 села в Северозападен Анадол, където от ХVІІ докъм средата на ХІХ век се заселват на няколко вълни българи от Балканите. След Освобождението малка част от тях се преселва в България. Останалите се завръщат през 1914 г. Днес техните потомци са пръснати в много райони на страната.
Клубът на малоазийските българи към Тракйско дружество „Екзарх Антим I” се състои от над 120 души, които активно работят за съхранението на малоазийския бит и култура.