Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Илиева нива събра тракийци от цялата страна

04 юни 2018
»
»
Илиева нива събра тракийци от цялата страна

Илиева нива събра тракийци от цялата страна
За поредна година членовете на тракийско дружество „Екзарх Антим I” и на народно читалище „Тракия – 2015” отдадоха почит на загиналите жени и деца в района на Ивайловград. Там се проведе традиционният Национален младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете в памет на трагично избитите над 200 бебета и деца от редовната турска войска по време на Междусъюзническата война (1913 г.).
Автобуси с тракийци пристигнаха от много градове, сред които Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив и др. На събитието присъстваха Тодор Ангелов – председател на тракийско дружество „Екзарх Антим I”,гр. Бургас и на Тракийски младежки съюз в България; Яни Янев – председател на тракийско дружество „Димитър Маджаров”, гр. Кърджали; Румяна Вълчева – председател на тракийско дружество "Капитан Петко Войвода", гр.Варна; ген. Нонка Матова – председател на тракийско дружество „Войвода Руси Славов”, гр. Пловдив; Димитър Димитров – председател на „Тракийско дружество Тракия - Сливен”; Пламен Тодоров – председател на „Тракийско дружество - 1897 Петър Киприлов гр. Айтос” и много други тракийци, общественици и политици.
Мероприятието започна с молитва за упокой на душите на невинно загиналите над 200 тракийчета и едноминутно мълчание. Председателят на бургаското тракийско дружество Тодор Ангелов, официален гост на събитието, поздрави всички присъстващи тракийци и им напомни, че народ без история няма бъдеще, че ние сме длъжни да помним и да съхраняваме паметта на загиналите и да отстояваме духа на тракийци. Както и колко е важно да предаваме почитта и уважението към предците на бъдните поколения. Да възпитаваме децата си в родолюбие и отговорност към народа и Родината ни. Бяха поднесени венци и цветя на паметника, а тържествена заря – проверка завърши официалната част на събора.


Галерия