Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

ВИНАРИЯ И ТРАКИЙСКА КУЛИНАРИЯ 2018 в Тракийския дом в гр.Кърджали

13 февруари 2018
»
»
ВИНАРИЯ И ТРАКИЙСКА КУЛИНАРИЯ 2018 в Тракийския дом в гр.Кърджали

ВИНАРИЯ И ТРАКИЙСКА КУЛИНАРИЯ 2018 в Тракийския дом в гр.Кърджали
Във връзка с наближаващия празник на лозаря и виното тракийците  от Кърджали за дванадесети пореден път отпразнуваха празника и представиха в петък (09.02.2018) своите умения в домашното производство на червеното вино. В сравнение с предни години явилите се производители не бяха много (много празници!), но за сметка на това журито се произнесе - представеното е квалитетно. Преобладаващата част от производителите бяха наблегнали на Мерло от ивайловградския район и букет  от различни сортове, от малките им лозови масиви по градините. След прецизна дегустация комисията се произнесе: най- добро вино е направил солистът от певческия състав Христо Недев, а наградата на публиката  отнесе опитния Никола Минков. Подгласници им бяха Бончо Ставрев и Делчо Точев, също призьори от миналите години. Нова идея към празника въведоха организаторите на мероприятието - Тракийското младежко дружество,  Тракийско дружество „Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия - 2009“ -  да се представи за първи път в Тракийския дом в Кърджали и тракийската кулинария, пренесена от техните предци от Беломорска Тракия.  Над двадесет бяха произведенията от тракийската кухня, като водеща в многото й  вариации беше прочутата тракийската баница. Не бяха чужди за тракийци и хлябът от дива пшеница (лимец),  титулувана още като „древната пшеница на траките“, „житото на фароните“ и т. н. На много малко хора беше известен и представеният КОКОРЕЧ от агнешки дреболии – споменът за който е пренесен от с. Сачанли –Беломорска Тракия. Дреболиите, оставащи покрай агнешкото чеверме, също като него се нанизват на отделен шиш с добавка от много подправки и за да не прегорят от силната жарава се увиват се с тънките чревца и лоеното було. Изпичат се на жаравата заедно с чевермето.
Гост на тържеството в Кърджали беше и цялото ръководството от Тракийско дружество „Дельо войвода“, гр. Златоград, начело с председателя му Марин Чингаров.
До късно вечерта празникът продължи с много веселие, песни и хора.

ТД „Д. Маджаров“ гр.Кърджали


Галерия