Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Поклонение пред жертвите от с. Аврен и гр. Маджарово

23 октомври 2017
»
»
Поклонение пред жертвите от с. Аврен и гр. Маджарово

Поклонение пред жертвите от с. Аврен  и гр. Маджарово
Бургаските тракийци отдадоха почит на жертвите от 1913 г. Първо посетиха село Аврен, община Крумовград, където сведоха мълчаливо глави пред паметника посветен на паметта на избитите 42 жени и деца от село Манастир. Те са пленени и избити от турците през 1913 г. и днес в тяхна памет е издигнат паметник, върху който са изписани имената им. „Продължаваме традицията да посещаваме това място и да поднасяме венци и цветя на паметника в с. Аврен” – сподели Тодор Ангелов, председател на бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим I”. „За мен е особено значимо, че тази година тук сме толкова много хора, както от бургаското тракийско дружество, така и от варненското тракийско дружество. Над 150 души сме се събрали, за да почетем загиналите.” В памет на жертвите бе отслужена панахида.
  Двете тракийски дружества продължиха своя път и поднесоха венци и цветя пред тракийския пантеон – костница в гр. Маджарово. В началото на октомври 1913 г. до българската граница на р. Арда са избити над 2000 жени, деца, старци. На лобното им място е издигнат мемориалът-костница, където ежегодно техни потомци скланят глава в памет на жертвите.


Галерия