Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

"Кулинарното наследство на Тракия" 2017

04 септември 2017
»
»
"Кулинарното наследство на Тракия" 2017

"Кулинарното наследство на Тракия" 2017
Бургаските тракийци посетиха Международния фестивал на традиционните храни поминък и занаяти "Кулинарното наследство на Тракия" 2017. Той се проведе в Ивайловград на 02 септември. Фестивалът се е превърнал в място за обмен на култури и добри практики, прави се реклама на културното богатство на Ивайловград, наследено от дълбока древност до наши дни. Всеки посетител може да вкуси от традиционните гозби и тестени изделия, приготвени с много любов от сръчните ръце на нашите майсторки, както и от кухнята на гостите ни от чужбина. Приложници, художници, майстори на стари занаяти демонстрираха своите умения и знания. Всеки може да си закупи и от продуктите на местните производители – мед, тахан, вино, сладка, билки и подправки.
   Наред с представянето на местните занаяти и храни, гости и домакини имаха уникалния шанс да се насладят на изпълненията на Бистришките баби, включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Те представиха своите автентични песни от Шоплука. Своеобразното им полифонично пеене ги прави известни в различни държави и континенти.
Със свой щанд се включиха и гости от Истанбул, Турция, от съседната гръцка община Кипринос. За шеста поредна година идва делегация от побратимения с Ивайловград  френски град Лонго, водена от Реймонд  Филипиак, председател на Комитета на побратимените градове. В групата е Жан-дьо ла Гио, готвач и собственик на хотел. Той представи типични френски ястия, готви ги тук на място.


Галерия