Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Бургаските тракийци почетоха своя патрон

05 декември 2016
»
»
Бургаските тракийци почетоха своя патрон

Бургаските тракийци почетоха своя патрон
Бургаските тракийци от дружеството „Екзарх Антим I” поднесоха венец на паметника на своя патрон, по повод годишнина от неговата кончина.  Те посетиха село Екзарх Антимово, където се намира най-големят паметник на Екзарха в региона и поднесоха венец в знак на почит към делата и живота му.
   „Днес почитаме паметта на един велик българин” – каза Тодор Ангелов, председател на бургаското тракийско дружество – „който е направил много за българския народ и неговото духовно израстване, както и за църковната ни независимост. За съжаление не се знае кога е рождената му дата, затова отбелязваме деня на смъртта му.”
   Антим е роден през 1816 година в Лозенград, Османска империя. През 1872 г. е избран за пръв екзарх на Българската екзархия. Играе съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ.


Галерия