Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Бургазлии вървяха по стъпките на бежанците от Беломорска Тракия

04 октомври 2016
»
»
Бургазлии вървяха по стъпките на бежанците от Беломорска Тракия

Бургазлии вървяха по стъпките на бежанците от Беломорска Тракия
В рамките на няколко дни тракийци минаха част от маршрута, по който е вървяла „колоната на обречените” през 1913г. – Бълъкьой, Александруполис, Доган хисар... В групата участваха представители на тракийските дружества от цялата страна. От името на бургаското Тракийско дружество „Екзарх Антим I” в мероприятието се включиха 10 души. Неговият председател – Тодор Ангелов сподели: „Това е много вълнуващо преживяване за нас. Признателни сме на доц. д-р Атанас Щерев, благодарение на когото този поход се осъществява за поредна година.”
  През есента на 1913 г. колона от над 15 хил. българи тръгнала от село Дедеагач, охранявана от войска. При град Фере била пресрещната от четите на Димитър Маджаров и Руси Славов. Командирът на войската бил убит, което позволило на населението да се разбяга към Доганхисарския балкан. Около хиляда души се отклонили от маршрута, за да починат и да пият вода от Армаганската чешма. Там обаче били открити от войници и над сто невинни жертви били избити - жени, деца и старци, повечето от които от с. Сачанли. До 1913 г. то е едно от най-големите български християнски села в областта. След опустошаването му на 5 септември 1913 г., е напълно обезлюдено. Дни по-късно е опожарено и Доганхисар - родното място на Капитан Петко Войвода. Там сега е издигнат паметник на българския войвода.
   Крайната точка на похода беше град Маджарово, където потомците почетоха паметта на дедите си пред тракийския мемориал изграден там. Събитието бе част от Деня на тракийската памет, който община Маджарово организира по повод 103 години от клането край Ятаджик, сега Маджарово.


Галерия