Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Бургазлии участваха в националния тракийски женски събор-поклонение в с. Аврен

27 септември 2016
»
»
Бургазлии участваха в националния тракийски женски събор-поклонение в с. Аврен

Бургазлии участваха в националния тракийски женски  събор-поклонение в с. Аврен
80 тракийци от Бургас пропътуваха половин България, за да се включат в националния женски събор-поклонение в село Аврен, община Крумовград. Той е посветен на паметта на избитите 42 жени и деца от село Манастир. Те са пленени и избити от турците през 1913 г. и днес в тяхна памет е издигнат паметник, върху който са изписани имената им. „Всяка година през втората половина на септември се организира тракийски събор, на който се стичат потомци на тракийски българи от цялата страна.” – каза Тодор Ангелов, председател на бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим I” – „И за мен е много важно, че толкова много бургаски тракийци са тук днес, за да почетат паметта на загиналите жени и деца”.
   Църковна служба бе отслужена в храма „Св. Никола Чудотворец”, а панахида в памет на жертвите през 1913 г. - пред паметника в селото.
   Бургаските тракийци се възползваха от възможността да отдадат почит и пред паметника на легендарния Капитан Петко войвода, който се намира в Крумовград.


Галерия