Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Филм за похода на тракийци в Беломорска Тракия

»
»
»

Потомци на бежанци от Беломорска Тракия се включиха в  национален поход, следващ стъпките на техните деди. Те вървяха пеш по дългия път, който през 1913 година, близките им са преминали, за да се спасят от сигурна смърт. По време на трагичните събития тогава, хората в Западна Тракия са подложени на гонения и изтребление.
   Участниците в похода изминаха 38-километров маршрут през планината. В него се включиха роднини на беломорци от цялата страна. Бургазлии от Тракийското дружество „Екзарх Антим I” за поредна година също се участваха в похода.
   През есента на 1913 г. колона от над 15 хил. българи тръгнала от село Дедеагач, охранявана от войска. При град Фере била пресрещната от четите на Димитър Маджаров и Руси Славов. Командирът на войската бил убит, което позволило на населението да се разбяга към Доганхисарския балкан. Около хиляда души се отклонили от маршрута, за да починат и да пият вода от Армаганската чешма. Там обаче били открити от войници и над сто невинни жертви били избити - жени, деца и старци, повечето от които от с. Сачанли. До 1913 г. то е едно от най-големите български християнски села в областта. След опустошаването му на 5 септември 1913 г., е напълно обезлюдено. Дни по-късно е опожарено и Доган хисар - родното място на Капитан Петко Войвода. Там сега е издигнат паметник на българския войвода.
   Крайната точка на похода беше град Маджарово, където потомците почетоха паметта на дедите си с цветя на тракийския мемориал изграден там.
   Как протече походът през 2015 год. може да видите във филма, изготвен специално за събитието.