Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

Тракийска изложба в Народното събрание

»

Тракийска изложба в Народното събрание
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотодокументална изложба, представяща българските православни храмове в Беломорска Тракия.


На откриването на изложбата присъстваха и официални представители на Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ – гр. Бургас. Експозицията съдържа 42 фотографии и е организирана по повод 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор, с който се слага край на Първата световна война. Ньойският договор откъсва от сърцето на България над 600 000 души и те остават завинаги извън пределите на страната ни, отбеляза председателят на парламента. Цвета Караянчева подчерта, че в показаните храмове туптят български сърца, които никога не трябва да забравяме.  Авторът на изложбата Димитър Шалапатов постави акцент върху духа, ценностите и любовта на предците ни към Тракия. По думите му старите православни църкви са неизменна част от българската духовност и културно наследство. Документалните кадри в експозицията представят храмове, съхранени до голяма степен в своя автентичен вид. Авторът е заснел църкви в села на територията на днешна Гърция и Турция, сред които Башклисе, Каяджик, Бадома, Макри, Балъкьой, Дервент, Кушланли, Мароня и др.

Галерия

Тракийска изложба в Народното събрание
Тракийска изложба в Народното събрание