Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

105 години от завръщането на малоазийските българи и техните потомци

»

105 години от завръщането на малоазийските българи и техните потомци
Народно читалище „Тракия – 2015”, с подкрепата на Община Бургас и Тракийско дружество „Екзарх Антим I” оргинизират Национален ден на малоазийския бит и култура. Той ще се проведе на 31 юли (сряда) от 18:00 часа в Дома на Тракийското дружество на адрес – ул. „Конт Андрованти” №5, ет.2. Мероприятието е посветено на 105 години от завръщането на малоазийските българи и техните потомци и ще включва музикални изпълнения, изложба и демонстрации на автентични малоазийски обичаи.

Малоазийските българи са една малобройна и сравнително непозната част от българската диаспора. Тя включва населението на около 20 села в Северозападен Анадол, където от ХVІІ докъм средата на ХІХ век се заселват на няколко вълни българи от Балканите. След Освобождението малка част от тях се преселва в България. Останалите се завръщат през 1914 г. Днес, техните потомци са пръснати в много райони на страната, но голяма част от наследниците им са се заселили в гр. Бургас и района около него.

Очакваме Ви!