Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци.
Основано е на 15 декември 1896г. в Минковия хан в гр. Бургас.

Член на Тракийското дружество „Екзарх Антим Първи” може да бъде всеки български гражданин.
То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. 

За дружеството

ПОКЛОНЕНИЕ В АВРЕН!

»

ПОКЛОНЕНИЕ В АВРЕН!
На 15 септември 2018 г. с. Аврен посрещна гости, които бяха дошли на поклонение на избитите от турския башибозук 42 жени и деца, през злощастната 1913 година. Бургаските тракийци, от тракийско дружество „Екзарх Антим I”, застанаха редом до тези дошли от Кърджали, Варна, Пловдив, Айтос, Средец, Карнобат, Созопол, Сливен, Момчилград, Златоград, Крумовград, Джебел и от други близки райони. Да уважат поклонението на място присъстваха зам. кметът на община Крумовград г-жа Неждие Акиф, общинският съветник г-н Милчо Казълов и кметът на с. Аврен г-жа Милена Алекова.
В с. Аврен се събраха над 200 души, дошли специално за да се поклонят пред злощастната съдба на загиналите. Мероприятието започна с панихида, а в словото си председателката на Тракийския женски съюз в България говори за страшната трагедия с жените и децата от позицията на майките и майчината мъка. Откритите от башибозука при трагични обстоятелства, бягащи  жени и дечица в мразовитите февруарски дни на 1913 година стават жертва на освирепелите  убийци. Подчерта, че мъката е голяма, но паметта не бива да се забравя.
Тодор Ангелов, председател на тракийско дружество „Екзарх Антим I” разказа как от години, автобуси с тракийци от Бургас идват тук, за да отдадат своята почит на загиналите и да напомнят на по-младите колко е важно да се помни историята на предците ни.
Бяха поднесени много венци и цветя на паметника с изписаните имена на четиридесет и двете загинали жени и деца.