Абонирай се за нашия бюлетин
Подкрепете ни
Тракийско Дружество “Екзарх Антим I” ви приветства

Тракийско дружество "Екзарх Антим Първи", гр. Бургас, е неправителствено, обществено-патриотично сдружение на българите от Източна и Западна Тракия, Мала Азия и техните потомци. Основано е на 15 декември 1896, от Капитан Петко Войвода и братята Петър и Никола Драгулеви.

За дружеството

Шести Национален събор на народното творчество “СТРАНДЖА ПЕЕ“ – с. ГРАМАТИКОВО

»
»
Шести Национален събор на народното творчество “СТРАНДЖА ПЕЕ“ – с. ГРАМАТИКОВО

От 19 до 21 юни 2015 г. ще се проведе Шести Национален събор на народното творчество „Странджа пее“ – с. Граматиково.

Националният събор на народното творчество “Странджа пее“ –  с. Граматиково е първият фолклорен фестивал на България. Идеята за осъществяването му е свързана с името на именития фолклорист Филип Кутев, а организатори са Българско национално радио и Българска национална телевизия, подкрепени от Българска академия на науките. Още в първото си издание от 1960 г. той  получава национално признание и влиза трайно в историята на българската култура.

В предстоящото, шесто издание на събора в село Граматиково, целта е да се продължат  добрите традиции в популяризирането на фолклора на  Тракия, като се акцентира на спецификата на  нейните подобласти Странджа и Сакар.

Участници в конкурсната програма могат да бъдат изпълнители от всички краища на страната /певци, инструменталисти, групи/ на фолклор от района на Тракия /предимно от Странджанския и Сакарския край/.
Изпълненията в конкурсните програми се оценяват от жури /специалисти от ИЕФЕМ към БАН, Съюз на българските копозитори, АМТИ-Пловдив и Националните училища по фолкорни изкуства/, назначено със Заповед на Министъра на културата и кмета на община Малко Търново. Всеки участник получава грамота за участие, а на доказалите безспорно дарование с висока степен на художествено – изпълнителско майсторство, журито присъжда първо, второ, трето и поощрително място за всяка възрастова група в съответната категория.

За справки:
Община Малко Търново
Дирекция “Култура, образование и спорт“
тел.: 05952/30-70; 36-54
email: nsnt.strandja_pee@abv.bg